5 Aralık 2008 Cuma

Bosna bize yakın olmalı.....




Avrupa futbolunda son aylarda 6+5 kuralı konuşuluyor. FIFA Başkanı Sepp Blatter, bunu Avrupa’da geçerli bir kural haline getirmek için çaba sarfetti. Ama Avrupa Parlamentosu, bu kuralın AB'nin temel değerlerine karşı olduğunu ve bilhassa ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı açısından da kabul edilemeyeceğini açıkladı.

Günümüzde, Avrupa ülkelerinde yabancı oyuncu oynatma statüsü, ülke federasyonlarınca belirleniyor. AB üyesi ülke oyuncuların yerli sayılıyor. AB dışı oyuncular ise, ülkeden ülkeye farklılık arz ediyor. Örneğin:

Fransa:Fransız kolonisi vatandaşı oyuncular ile Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı Avrupa ülklerinin ayuncuları yerli statüsünde sayılıyor.

Portekiz: Brezilyalı oyuncular yerli statüsnde sayılıyor.

Yunanistan: Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan ve Ukrayna'dan gelen oyuncular yerli statüsünde forma giyebiliyor.

Kısacası Avrupa ülkelerinin hemen hemen hepsinde AB üyesi ülke vatandaşları ve ayrıca kendilerine yakın sayılabilecek ülke oyuncuları yerli olarak sayılıyor. Bunların dışında kalanlar için de en 3 tanesi kadrado olmak üzere, sınırsıza kadar izin verilen bir transfer kuralı var.

Türkiye'de ise sadece Azeri oyuncular, Türk statüsünde sayılıyor. Uzun senelerden beri tartışılan bu konu halen çözümlenemedi. AB üyesi olursak ancak o zaman bir düzenleme yapılacak gibi duruyor. Yabancı sınırlaması kalkmayacağına emin olduğumuz için bari kendimize yakın olarak gördüğümüz ülkelerin oyuncularını yerli statüde oynatmamıza izin verilsin.

Bu ülkeler için de Bosna ön planda. Bu sene Alman liginde oynayan Bosnalıları ve ortaya koydukları performansları izledikçe geç kaldığımız belli oluyor.




Hiç yorum yok: