30 Kasım 2008 Pazar

Birazda tarih


Türkiye'nin en nufüslu ve kültürel açıdan en önemli şehridir, İstanbul. Dünyanın en eski şehirlerinden birisidir. Tarihler boyunca Roma, Bizans, Latin ve Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik yapmıştır. İstanbul, batıda Avrupa yakası ve doğuda Asya yakası olmak üzere iki kıta üzerinde kurulu büyük bir şehirdir.


Oldukça köklü bir yerleşim yeri olan İstanbul'un hemen hemen her köşesi tarihi ve turistlik eserlerle doludur. İstanbul’daki en eski tarihî eserler; Bizans devrinde Hipodrom adı verilen Sultanahmet Meydanında bulunmaktadır. Günümüze çok az kalıntıları kalan Bizans devri önemli yapıları ve abideleri Hipodrom çevresinde inşa edilmiştir. Bunlardan bir tanesi de "Dikilitaş" tır.


Dikilitaş’ın yaşı 3735, yani 2700 yıllık İstanbul’dan bile daha eski bir yapıdır. MÖ 1736 yılında Mısır firavunlarından Tutmois tarafından yapılan Dikilitaş’ı, Mısır’ı fetheden Roma imparatoru Büyük Teodosyus, gemilere yükleyerek İstanbul’a, bugünkü yerine getirdiği belirtilmektedir.
Dünyadaki en büyük 5 dikilitaştan birini görmeden İstanbul'dan ayrılmayın. Beşiktaş maçı sonrası yeteri kadar manidar olmuştur umarım....

Hiç yorum yok: